Snart dags för nya frosserier…

Publicerad 4 maj 2010 11:20

Den smärtsamma, men samtidigt nyttiga ekonomiska krisen som legat och förlamat stora delar av västvärlden det senaste året, är nu på väg att luckras upp. Åter kommer signaler på ekonomisk tillväxt med ett antal procent, optimistiska vinstprognoser i banker och storföretag, återanställningar och svenska exportframgångar. Naturligtvis goda nyheter för den som efter lång arbetslöshet kan hitta ett arbete och återställa sin försörjning och sitt egenvärde – stort grattis till dessa!

Men samtidigt en vilseledande signal, som åter ger det svenska folket en förhoppning om att det kan bli bättre – bättre i form av ökad konsumtion. Fler jobb, mer pengar och fler prylar. Det är ju olyckligtvis konsumtionen som är drivkraften i den ekonomiska tillväxten – ett slags vulgärt frosseri, som tär på naturens resurser, men blåser upp siffror på papper som sedan basuneras ut som ”goda nyheter” och förbättringar. Ju mer vi konsumerar, ju bättre blir tillväxten.

En ”ekonomisk kris” leder ofta till många kloka funderingar och idéer över hur vi kan klara oss bra, även utan mycket pengar och materiellt överflöd. Som ett aktuellt exempel kan vi ta askmolnet, som gav oss insikten att vår bortskämda vana att kunna förflytta oss över världen på några timmar – exakt när vi vill – inte är att ta för given. Vi fick återigen minnas värdet av andra transportmedel och att det kanske inte alltid är helt nödvändigt med snabba och spontana förflyttningar. Livet går säkert vidare trots ett stort antal inställda arbetsmöten och solsemestrar. Ett annat exempel är ”earth hour”, där vi släcker våra lampor i en timme världen över – det känns som att vi fungerar fint även i det svaga skenet från ett stearinljus. Kan vi inte införa en sådan timme varje mörk kväll, eller släcka ner helt ödelagda men brutalt upplysta centrumområden på nattetid?

Nej, varför då? nu är ju den ekonomiska krisen över och då kan vi börja frossa igen – nästan SKA vi börja frossa igen, enligt beskeden från de folkvalda beslutsfattarna. För då får vi tillväxt och då kan allt bli bättre igen. Viktigt för dem att kunna leverera budskap om förbättringar så här i valtider.

Jag föreläste med Mathias Andersson från TV3s ”Lyxfällan” 29 april, där vi bl a pratade om svenska folkets skuldsättning och bekymmer att konsumera på lånade pengar. T ex är ca 45 000 personer under 25 år, redan kunder hos kronofogden p g a en eller flera obetalda mobiltelefonräkningar! De har köpt mobiltelefoni för några tusen kronor, hjälpt till att öka den ekonomiska tillväxten med motsvarande summa – men samtidigt skaffat sig ett stort problem för framtiden – redan i ung ålder. Hur länge ska vi blunda för detta?

Min idé är att vi lär oss tycka om ”fördröjd belöning”, d v s spara först och köpa sen, samtidigt som vi lär oss att det finns annat än prylkonsumtion som ger livskvalité. Ställ in skärpan och genomskåda alla beroendeframkallande reklamkampanjer – vi behöver inte allt som erbjuds! Resultatet av detta blir en stabil privat ekonomi, utan sömnförstörande skuldberg – men förstås också………. en utebliven ekonomisk tillväxt i Sverige!? Hur vi än vänder oss…..

Anders Eriksson, Begåvia

Etiketter: , , , ,

Lämna en kommentar