Med ambition att göra skillnad!

Publicerad 7 april 2010 13:50

Återtagande av det egna ansvaret

Visst finns det en stor tillfredsställelse i att alltid ta ansvar för sig själv, sina beslut och sina handlingar – att liksom gå igång på att aldrig drabbas av den s k ”nå´nannanismen”? Jag tycker det.

Det är därför jag känner mig bekymrad över hur det moderna svenska samhället har utvecklats gällande detta egna ansvar. Jag upplever att dagens medborgare allt oftare uttrycker att det är nå´n annans ansvar eller fel. Ibland är det ”den jävla kommunens ansvar”, ibland ”idiotpolitiker som tar fel beslut” eller ibland bara ”ren förbannad otur”, när något inte blir tillräckligt bra för egen del.

Hur mycket har man då själv aktivt påverkat?

I landet Sverige, före industrialismens uppbyggnad av rikedom och välfärdssystem, tog människan själv på sig ansvaret i större utsträckning – ansvaret för sin försörjning, ansvaret för sina barn och föräldrar, plikttrogenheten mot arbetsgivare och att följa samhällets lagar och regler. Det verkar nu som att alla förmåner vi förhandlat oss till under perioden 1930-1990, har orsakat en sämre vilja och förmåga att ta eget ansvar – kan det vara så? Föder välfärdssamhället hjälplösa och skrikande fågelungar?

Jag vill medverka till att vi åter minns vem som har ansvaret, trots att de flesta av oss är både välklädda, mätta i magen och har en uppvärmd bostad att leva i, samtidigt som vi har institutioner för skötsel och tillsyn av barn och gamla och ett bidragssystem som räddar oss i nödlägen. Det är ju ändå du och jag som har ansvaret för att allt detta ska fungera! Eller hur?

Vi måste omedelbart kurera oss från ”nå´nannanismen”, om vi vill klara av det brutala uppvaknande som väntar oss inom nästa generations uppväxttid – d v s de närmaste 15-20 åren. Skälet till detta är att Sverige redan på 1990-talet nådde vägs ände gällande tillväxt och välfärdsförbättringar och nu enbart går på ”konstgjord andning”. Våra ledande politiker, oavsett om de heter Reinfeldt eller Sahlin, har hittills inte haft modet att säga sanningen om detta. De har kanske också glömt sitt viktigaste ansvar? Att leverera opopulistisk fakta om framtiden – visa vägen!

Den svenska staten lägger nu, bit för bit, tillbaka ansvaret för arbete, försörjning, social trygghet, vårdval, skolval, medieval och energival på – just det – dig och mig! En tydlig urholkning i gemensamma välfärdssystem pågår varje dag. Numera konkurrensutsatta marknader som t ex tåg, energi, läkemedel och telekommunikation, gör att du och jag måste ta kloka beslut själva – välja aktivt och välja rätt! Pensionssystemet är ”börsbaserat”, d v s du får inte mer i pension än vad marknadens tillväxt tillåter. Återigen – du och jag måste ta egna beslut, välja aktivt och välja rätt!

Vi måste i allt större utsträckning försäkra oss själva mot diverse hot, när staten samtidigt tar bort dessa kollektiva skyddsmekanismer. Ta ansvar för oss själva fullt ut!

Jag tycker att denna utveckling är helt rimlig. Varför ska Sverige i all framtid kunna överkonsumera och överbeskydda i jämförelse med världen i övrigt? Vi kommer att klara vår utveckling galant – bara våra ledare tar ansvar för att förmedla sanningen nu och att vi själva lär oss att uppskatta förmånen att återigen få ta eget ansvar för våra liv. Det blir garanterat ”mer knapert i plånboken”, men fortfarande rimliga chanser till livskvalité!

Så tycker jag – vad tycker du?

Anders Eriksson, Begåvia

Etiketter: , ,

Ett svar till “Med ambition att göra skillnad!“

  1. Åsa Nelson skriver:

    Hejsan Anders!
    Tack för ett mycket intressant och klokt blogginlägg. Jag känner mig verkligen inspirerad av tanken att ansvaret läggs över på oss individer mer och mer. Men jag tror verkligen att såna personer som du och Birgit behövs som kan leda oss på vägen så att vi inte skräms för mycket av tanken och istället tar steget ut och tar för oss.
    Tack!
    Kramar från Åsa Nelson

Lämna en kommentar