Heja Bergatrollen!

Publicerad 6 mars 2011 10:26

Jag blev positiv, glad och fylld av framtidstro när jag läste artiklarna om Julia Krueger och ”Bergatrollsgänget” i lördags. Vilken härlig energi och idealism – att kämpa för ett bättre liv, med miljötänkande och starkt eget engagemang – bra gjort!

Jag blev också ödmjukt nostalgisk och mindes vad som hände 1995, när ett femtiotal personer i åldern 17-25 år tillsammans byggde allaktivitetshuset ”Slakthuset” – med rivning, nya bygglösningar, murade väggar, annan målarfärg, scenkonstruktioner etc. Allt genomfördes utifrån de inblandades kreativitet och stora kunskap inom sitt ”yrke”. Det intressanta är att det hände för 15 år sedan! Vad har hänt sedan dess? Ledde det till något bestående resultat?

Den ”galna” energin och entusiasmen i ombyggandet och de heta mötena med bidragsgivare – framförallt kommunen – har under 15 år utvecklats till en omfattande, bred och kontinuerlig verksamhet, med stor uppskattning från både uppdragsgivare och besökare. Verksamheten är inne i en förvaltande fas, där det mesta ”tuffar och går” – till nytta och glädje för ca 1 500 besökare varje vecka, året runt. Personer i olika åldrar och med framförallt intresse för dans, musik och teater. Den ansvariga föreningen ”Ung Kraft”, har också under dessa år utvecklat och samordnat arrangörer av fritidsgårdsverksamhet. Utbudet har vidgats och gjorts tillgängligt för ett stort antal ungdomar i tonåren. I egen regi drivs verksamhet på ”Aktionskammaren”. Ung Kraft är också frekvent involverade i Nyköpings kulturliv – mest synligt som arrangörer av välbesökta festivaler, festdagar och konserter.

Åter till Bergatrollen. Stafetten går vidare, nya generationer ”positiva vildar” fortsätter envist att skapa ett bättre samhälle för folket och inom ett halvår har Nyköpings invånare fått ytterligare en spännande arena att tillsammans utöva verksamhet i  – utan onödiga gränser kring politik, intressen och åldrar. Så många får nytta och glädje av det några få entusiaster åstadkommer! Jag hoppas verkligen att ”Magasinet” vid Perioden får fullt hus – det är ni värda! Om 15 år får ni ta på er läsglasögon och bli varmt nostalgiska över det ni gjorde idag.

Energin från Bergatrollen, blir samtidigt ett värdefullt bränsle för den spännande visionsprocess som Föreningen Ung Kraft precis genomgår och som inom kort kommer att visualiseras – också till stor nytta för människors livskvalité. Det är skönt att leva i Nyköping – med så många entusiastiska ”galningar” som rör runt!

Etiketter: , , ,

Lämna en kommentar